”Markus Lanz”: investerare Thelen vill avskaffa currywurst

COP26 climate conference är i full gång i Glasgow, men förutom ”appeals har ingenting kommit ut hittills”, säger Markus Lanz. Han vill därför veta från sina gäster vad vi kan göra för att uppnå 1.5 graders mål. Eftersom, enligt moderatorn, om vi fortfarande släpper ut så många växthusgaser på åtta år som vi gör nu, ”detta är passé”.

Rundan kom överens om att något måste göras nu, i kväll. Men vägarna till målet om klimatneutralitet är helt olika. Ekonom Marcel Fratzscher säger att det viktigaste för förändringar är ”rätt hastighet”.

Det förflutna har visat att väntetiden inte har fungerat. ”Vi måste göra under de närmaste tio åren vad vi inte har gjort under de senaste 30 åren”, sa han. Fysikern och vetenskapsjournalisten Harald Lesch kommenterar flippantly: ”vi behöver besök av utomjordingar.”

Klimatförändringarna har varit kända i många år ,” vi förstörde det bara”, enligt Leschs bedömning. ”Vi borde ha börjat med förändringarna för 40 år sedan”, säger forskaren. Det är därför du måste prata om elefanten ibland och inte bara om mössen hela tiden.

”Markus Lanz – – dessa var gästerna:
Harald Lesch, vetenskapsjournalist
Frank Thelen, entreprenör
Lamia Messari-Becker, Civilingenjör
Marcel Fratzscher, ekonom
Forskare vid ”Lanz”: ”vi lider av energi adiposity”
Den avgörande frågan för Lesch är: ”Var får vi vår energi från?”Eftersom energi är villkoret för att kunna göra någonting alls, och vi skulle behöva alldeles för mycket av det – han kallar denna energi adiposity. Entreprenör Frank Thelen ser lösningen i ”banbrytande anda”. Mer måste investeras och utvecklas.

Han föreslår flera lösningar för detta: att ta ut koldioxid ur atmosfären och producera stenar från den, kärnkraft 4.0. som en tillfällig lösning, bättre lagringsteknik för vindkraft, kärnfusion eller kollektiv uppsägning av fisk och kött. ”Vi borde faktiskt avskaffa currywurst. Vi måste dö en död”, säger Thelen.

Lesch stannar med bilden av elefanten i frågan om nya atomenergier och kärnfusioner och anteckningar: ”flygande elefanter kommer att krascha”. Vad han menar med detta är att det inte är kortsiktiga lösningar och att tekniken hittills bara har ägt rum i forskningsreaktorer. Thelen hån tillbaka och kallar ”view limited”.

Nyheter om klimatkonferensen i Glasgow: utvecklingen i bloggen
Destinationer, kändisar och platser: all information om klimatkonferensen i Glasgow
Interaktiv karta: hur livet kommer att förändras i din region
”Google Earth”: ny funktion visar klimatkrisen i time-lapse
Klimatkrisen: detta är orsaken till kraftigt regn i Tyskland
”Markus Lanz”: Klimatneutralitet är inte möjligt utan avstående
Vad rundan å andra sidan håller med om är att klimatkrisen inte kan förhindras utan att avstå från eller ändra prioriteringar. Marcel Fratzscher betonar att detta måste ske på ett socialt rättvist sätt. I detta sammanhang talar han om en”omfördelning från topp till botten”.

Liksom alla i gruppen ser Civilingenjör Lamia Messari-Becker politik som ansvarig för klimatkrisens komplexa utmaningar. Hon önskar därför den framtida regeringen ” rådgivare som inte minskar problemen.”

”Markus Lanz – – så gick de senaste sändningarna
”Lanz”: grön kvinna provocerar med idén om grundläggande inkomst
Markus Lanz: kragen av en CSU politiker skurar Lanz
Markus Lanz zu Habeck: ”Gröna har gett upp sitt DNA”
”Markus Lanz”: FDP politiker anklagar Kühnert av dumhet
”Markus Lanz”: gäster närmar sig FDP vice President för corona uttalanden

Lämna ett svar