Inflationen stiger till 4,5 procent: blir allt ännu dyrare?

Priserna fortsätter att stiga betydligt. Inflationstakten var 4.5 procent i oktober, meddelade Federal Statistical Office i en uppskattning. Detta beskriver prisökningen jämfört med oktober 2020, vilket är det högsta värdet sedan 1993.

Den politiska debatten handlar nu om huruvida och hur inflationen ska balanseras. För att lindra privata hushåll med låga inkomster ”skulle en tidig justering av standardnivåerna för Hartz IV vara meningsfullt”, säger Friedrich Heinemann från Leibniz Center for European Economic Research (ZEW).

Energi är den största prisdrivrutinen
Jämfört med September (4.1 procent) i år har konsumtionspriserna också ökat igen-med 0.4 procent. Energin har blivit särskilt dyr från år till år med en ökning med 18,6 procent. Detta återspeglar ökade världsmarknadspriser, eftersom coronakrisen sjunker med sin låga efterfrågan. Livsmedelspriserna steg med 4.4 procent och bostadshyror med 1.2 procent.

Trots den stigande inflationstakten håller Europeiska Centralbanken (ECB) fast vid loppet av billiga pengar. ECB-rådet håller nyckelräntan för valutaområdet i de 19 länderna på en rekordlåg nivå på noll procent. Kritiker anklagar ECB för att använda billiga pengar för att bränna inflationen, som den faktiskt vill hålla koll på.

Lämna ett svar