Amy Winehouse estate: auktion av mer än 800 souvenirer

Tio år efter Amy Winehouse död kunde en auktion av souvenirer från den legendariska sångaren (”Back to Black”, ”Rehab”) ta in cirka en miljon dollar, det vill säga över 863 000 euro.

Detta uppskattas av Martin Nolan, ordförande i Juliens auktioner i Beverly Hills, som satte ihop auktionen av över 800 estate objekt tillsammans med Amys föräldrar Mitch och Janis.

”Det här är ett underbart tillfälle att fira en verkligt global ikon”, berättade Nolan för den tyska Pressbyrån med tanke på två dagars auktion i helgen (6/7 November). Bland höjdpunkterna i den stora samlingen av kläder, skor, böcker och andra personliga tillhörigheter är klänningen som den brittiska sångaren hade på sin senaste officiella konsert. Den gröna och svarta miniklänningen, designad av hennes långa designer och stylist Naomi Parry, uppskattas kosta $15,000 till $20,000.

På konserten i Belgrad i juni 2011 präglades Winehouse av hennes missbruk. Hon stapplade över scenen och blev buad. Kort därefter avbröt hon sin planerade turné i Europa. Den 23 juli hittades stjärnan död i sin lägenhet i London. Winehouse, som upprepade gånger hade kämpat med alkohol och narkotikamissbruk samt psykiska hälsoproblem sedan hennes genombrott 2006, dog av alkoholförgiftning vid en ålder av endast 27.

Hennes andra och sista album ”Back To Black” hade gjort sångaren till en världsstjärna med sin otroliga själsröst, slående toupee frisyr och fashionabla outfits. Det tjänade hennes fem Grammys och många andra utmärkelser i 2008. Den snäva svart kjol Vinhus bar vid ceremonin kunde hämta upp till $5000 på helgens auktion, enligt uppskattningar.

En hjärtformad röd läderväska, designad för Vinhus av Moschino-etiketten, uppskattas till upp till $ 20,000. ”Hon älskade hjärtan”, säger Nolan. Många solglasögon i form av ett hjärta kommer också att auktioneras ut. Gården till den ”entusiastiska läsaren” innehåller också böcker om musiker som Frank Sinatra, Elvis Presley, Jimi Hendrix, Kurt Cobain och Ella Fitzgerald.

Ett födelsedagskort som Winehouse fick från sin Brittiska kollega Adele kommer också att auktioneras ut. ”Det här är en bit av popkulturhistoria”, säger Nolan. Amy behöll det här kortet som en vänskapsouvenir. I auktionskatalogen är hon listad med 200 till 400 dollar.

En dam skiss som Winehouse hade målat på ett anteckningsblock i ett hotell i Berlin kunde ta in ungefär dubbelt så mycket. Förutom många höghåriga pumpar innehåller sångarens stora skosamling också ballerinaskor, som stjärnan bar på scenen under ett utseende med Mick Jagger.

En del av auktionsintäkterna är avsedda för en bra sak – pengarna går till Amy Winehouse Foundation, grundad av sina föräldrar, som vill skydda ungdomar från alkohol-och drogmissbruk. Nolan säger att han hade planerat auktionen med Amys föräldrar i mer än åtta år. För henne var det en ”känslomässig resa” – men också det bästa sättet att hålla sin dotters minne levande.

Lämna ett svar